ACTUL ARTISTIC -FORMĂ DE EXPRESIE ȘI TERAPIE PENTRU ELEVII CU DIZABILITĂȚI AUDITIVE ÎN CADRUL FESTIVALULUI NAȚIONAL DE TEATRU DE PĂPUȘI ȘI PANTOMIMĂ “PRICHINDEII VESELI”
Eveniment aflat în calendarul Ministerului Educației și Cercetării ṣi organizat de Liceul Tehnologic Special “Vasile Pavelcu” Iaṣi, în parteneriat cu Asociația ”Viața are prioritate”, Asociația ”ArtCivica”, Asociația Națională a Profesorilor pentru elevi cu deficiențe de auz ”Virgil Florea” Iași și S.C. MASTER ARTIS SRL – TABĂRA ART ED, FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU DE PĂPUṢI ŞI PANTOMIMĂ “PRICHINDEII VESELI” s-a desfășurat în perioada 14 – 16 martie 2025 , la Durău.
Festivalul a inclus momente artistice prezentate pe trei secţiuni: Teatru de Păpuşi, Pantomimă şi Film, de echipaje din cele 11 școli participante, dar și un workshop destinat coordonatorilor de activități extracurriculare de sorginte teatrală – PĂPUȘA PARTENER EDUCAȚIONAL În acest context, au fost abordate teme ce pot fi subsumate teatrului aplicat (applied theater), prin intermediul cărora poate fi eficientizată activitatea didactică, dezvoltată inteligența emoțională a elevilor, structurată o strategie educațională alternativă, interactivă. Astfel, concepte precum team-teaching-ul, povestea și schemele actanțiale au trecut din sfera abstract – teoretică în cea a concretului școlar, devenind căi de abordare a unor perspective diferite, cu posibile corelări corespunzătoare nevoilor grupului țintă vizat. „Tehnica celor trei I” (Interogații, Integrare, Iubire) a reprezentat un model de lucru ce permite transformarea obiectului animat, a păpușii, într-un partener eficient, expresiv și emoționat.
Provocările creative lansate au permis participanților să intre nu doar în dialog, ci și într-o stare de reflecție, de reevaluare a modalităților în care pot utiliza păpușile, tehnicile teatrale, forța de comunicare a poveștilor, textelor dramatizate și metaforei.
Mulțumim tuturor celor care ni s-au alăturat și au făcut ca cea de a XIV-a ediție a Festivalului să fie un inedit eveniment educațional în care actul artistic devine formă de expresie, dar şi terapie pentru copiii cu dizabilități auditive.
Persoana de contact:
Prof. Coca Marlena Vasiliu,
Director al Liceului Tehnologic Special ,,Vasile Pavelcu” Iași
Tel. 0742202727